Kada pomislite na detinjstvo, sigurno vam na pamet padnu domaće bakine krofne, mekane poput sunđera. Upravo takvu poslasticu možete napraviti ako pažljivo pratite uputstva i ovaj recept.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
2 cela jaja i 2 žumanca
1/2 šoljice šećera
1 puna kašičica soli
2 vanilin šećera
½ kesice praška za pecivo
malo rendane korice limuna
1 kašičica rakije
1 dcl ulja
5 dcl mleka
1 kocka svežeg kvasca
Priprema:
U posudi zagrejte 1 dcl mleka (ne sme biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac.
Ostavite da se sve diže.
Jaja umutite sa šećerom i malom kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu.
Zatim je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo.
Dodajte potom toplo ulje, kašičicu rakije, promešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko(preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči
Potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm.
Okruglim kalupom iseckajte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se oblici uzdignu.
Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
loading...
loading...
Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrejano na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića).Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.
Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda).
Špric za krem napunite džemom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savet:
Važno je da dodate pola kesice praška za pecivo jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
U smesu dodajte malu kašičicu rakije čime ćete sprečiti upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
Kako bi vam uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejete u rernioko 3 minuta na temperaturi od 20 °C.
Izvor: Stil / Foto: Shutterstock
PODELITE OVU VEST:
Comments
Post a Comment